IJSKOUD - Reisverslag uit Grashoek, Nederland van Peter Nouwen - WaarBenJij.nu IJSKOUD - Reisverslag uit Grashoek, Nederland van Peter Nouwen - WaarBenJij.nu

IJSKOUD

Door: m

Blijf op de hoogte en volg Peter

17 Maart 2013 | Nederland, Grashoek

Hallo lieve mensen

Zondagmiddag na het middagslaapje zaten we wat in de kamer, ik wilde wel naar buiten en een stukje lopen, maar Pter vond het toch wel te koud. Nou dan ging ik alleen een blokje lopen, ik gaf Peter de telefoon en zei dat ik hem onderweg zou bellen en dan moest hij opnemen, ja op het groene knopje duwen... ja dat zou hij wel kunnen. Terwijl ik aan het lopen was besloot ik om Lonneke te bellen en dat die dan Peter moest bellen. Ja dat zou Lonneke wel even doen.. toen ik bijna terug was belde ik zelf naar Peter, eens kijken of er iemand gebeld had, en was ik benieuwd of hij na het gesprek met Lonneke ook op het rode knopje had geduwd zodat het gesprek beeindigd was. Hij nam gelijk op en vertelde me meteen dat Lonneke gebeld had en dat ik die even terug moest bellen, ja ik was nog geen 5 minuten weg geweest en toen had Lonneke gebeld.... Ik belde Lonneke weer en zei dat Pap de telefoon goed had opgenomen en verteld had dat Mam even was lopen en over een kwartier terug zou zijn... Het was ijzig koud buiten, maar het voelde zo warm en goed dat Peter eindelijk na bijna 5 jaar de telefoon had aangenomen...
Maandagmorgen kwam Johan Joep al op tijd brengen en ging Peter met de taxi naar Baarlo. Steef kwam even met Pierke en gingen we het paard een wortel brengen, maar potverdorie wat was het koud!! Het leek wel winter!!! Peter kwam terug van de fysio en het had supergoed gegaan, alles goed alleen op het einde was hij bijna gevallen... ja bijna niet helemaal!! Joep bleef nog tot na het eten en hij kan zo lekker genieten van het eten, lekker soepje en dan moet het vooral snel gaan!! Mmmh handjes onhoog en weer een nieuwe hap. We hadden er veel plezier om!!! s Middags was het te koud om ook maar iets buiten te doen, nou dan maar gezellig binnen blijven.
Dinsdagmorgen kwam Steef met Pierke en was het nog steeds te koud. Dikke sneeuwhopen lagen overal en het nodigde weer niet uit om iets buiten te doen. Na het middagslaapje moesten we wel nog even naar Panningen, een cadeautje voor Wils verjaardag halen, ondanks de kou wilde Peter mee naar Panningen, ja hij ging mee om een cadeautje voor Wil te halen. We zouden s avonds niet lopen, maar Annemarie smste dat ze wel kon en snel omkleden en toch gaan lopen. Ik legde de telefoon bij Peter neer en zei dat hij moest opnemen als er iemand belde. Ja dat zou hij doen. We stonden nog net bij de deur, telefoon... ik was heel benieuwd wat Peter nu zou doen... mij roepen of zelf de telefoon opnemen. De groene knop he.. Ja riep ik de groene.. En ik hoorde hem praten en vertellen, het was Lonneke, nee ik hoefde niet aan de telefoon, strakjes even terug bellen.. Wauw wat goed!! Hij pakt weer zelf de telefoon op!! Ondanks de kou was het heerlijk lopen, maar er waren ook al weer zoveel positieve dingen gebeurt.. oh heerlijk!!!
Woensdagmorgen had ik vlees en Peter ging zwemmen met John, had iets minder gegaan, door de kou en de watertemperatuur was iets lager geweest, veel krampen en spierpijn, maar wel heel veel vertelt en gepraat. s Avonds moesten we naar de verjaardag van Wil, ik ging me douchen en klaarmaken en toen ik weer beneden kwam, wilde Peter me iets dringends vertellen, ja er was iets gebeurt... ja op televisie... ja... er was een nieuwe prins!! Een nieuwe prins??? Ja witte rook in Rome. Oh maar dan is er een nieuwe Paus. Ja die een nieuwe Paus.. bijna hetzelfde als een nieuwe Prins!!!Ik moest er smakelijk om lachen. Ja en toen moesten we naar Wil en Annemarie, als dat maar goed zou gaan... die stomme kiezeltjes.. heel moeilijk om te lopen voor Peter. Hij parkeerde de auto precies midden voor het pad en dan hoefde hij maar een meter over de kiezeltjes, ja maar Peter zo parkeer je een auto niet, want dan kan er niemand meer door!! Ja pech!! Dan moest ik de auto maar aan de kant zetten maar hij niet!!! Binnen was iedereen naar de tv aan het kijken wie de nieuwe paus was geworden, en toen dat bekend was werd de tv uitgezet en hadden we een hele gezellige avond.
Donderdagmorgen ging Peter met de taxi naar het afasiecentrum in Blerick en hij zag er een beetje tegenop, want in het 4de blok gingen ze voor het eerst de Ipad gebruiken en dat vond hij toch wel heel spannend!! Ik ging naar Claudi om Joeps nieuwe kamer te behangen. We dachten dat we het karweitje wel in 2 uurtjes zouden klaren, een muur die opnieuw gestuukt was en daar een mooi behangetje opplakken. Maar dat viel tegen... en om 13.00 uur hadden we pas de helft klaar.. hoe kon dat toch, ik heb al zoveel behangen en dat ging altijd keigoed en nu lukte het niet, de plak niet goed... de muur niet goed.... we overlegden tijdens de lunch samen en gooiden het over een andere boeg, muur instrijken met plak, behang knippen effe wachten, muur nog een keer instrijken met plak en het behang ertegen... Jaaahh zo moest het met deze muur en dit behang.. hehe en toen waren we zo klaar, en het zag er prachtig uit!! Heel erg mooi!!! We hadden nog een heleboel andere dingen willen doen, maar dat zat er niet meer in, ik wilde thuis zijn als Peter van de afasie terugkwam. Hoe zou het gegaan zijn... Om 16,15 uur kwam Peter thuis, hij was laaiend enthousiast, ja super had het gegaan. En wat je niet allemaal kon met een Ipad, je had echt geen agenda meer nodig, want dat kan je er ook allemaal inzetten, ja en hij begreep het allemaal!! Hij vertelde en vertelde... en tijdens het eten vetelde hij over de rest van de dag, bij de yoga was hij ook op de grond gaan liggen, net als iedereen, was wel een beetje lastig, maar toch goed gegaan, het was een superdag, en bij de Ipad was Brigitta weer geweest, ja supergoed...Ik bekeek zijn blaadjes met schrijfoefeningen, synoniemen schrijven, ja echt supergoed!!
Vrijdagmorgen eerst douchen en om 11.00 uur moest hij bij de kapper zijn, ik was de hele week al op sjouw geweest en moest nodig het een en ander in huis doen. Nee hoor hij kon goed alleen naar Anke!! Ja en een nieuwe afspraak maakte hij ook wel. Ik vind het nog steeds spannend als hij alleen met de auto weg is, maar had het druk met stofzuigen en eten koken, de tijd was om voordat ik er erg in had. SMSje.... een berichtje van Steef.. pap zit lekker bij mij aan de koffie!! De tranen liepen over mijn wangen... Wauw Peter wat ontzettend goed, wat leuk!! Je gaat zomaar bij je dochter op de koffie!!! SUPER!! Om 12.15 uur kwam Peter thuis, een pakketje fotos bij zich en hele goede zin, wel een beetje koud gekregen, maar ja dat was nog eens gezellig, zomaar ergens gaan koffiedrinken zonder Marlies!!! En dat had allemaal goed gegaan!!Ja mijn dag kon niet meer stuk, vleugeltjes kreeg ik ervan!!!
s Middag kwam Claudi nog even met Joep, zomaar gezellig wat kletsen... in de keuken bij het kleine keukentje, ranja in het kannetje... alleen drinkt Joep dan alles op en krijgen Opa en Oma niks!!! Maar heerlijk zitten te genieten!!!
Zaterdagmorgen een beetje op tijd op want we gingen een dagje uit met Wil en Annemarie naar Brabant, stond al heel lang in de planning maar het kwam er steeds niet en nu was deze zaterdag vastgezet, alleen de dingen die we wilden bekijken, waren helaas nog gesloten.. Jammer, maar we gingen toch!! Via de toeristisch route naar Helmond, en daar zag Peter de boerderij waar hij in 1973(!!) stage had gelopen, in Beek en Donk.Hele verhalen hierover en we reden verder naar Heeswijk Dinther waar we een beeldentuin bekeken. Peter vond het wel heel erg koud en ging terug in de auto zitten. Wij keken nog wat rond en vervolgden toen onze weg naar Uden, naar Wils moeder. We werden heel hartelijk ontvangen en Ma Koch had een heerlijke lunch verzorgd. In het huis was nog de traplift van Pa Koch en aangezien de woonkamer op de eerste verdieping lag en het toilet op de tweede verdieping, ging Peter voor het eerst met een traplift naar boven. Ja dat was ook wel cool!! Het was een hele relaxte middag en gebruikte Peter ook de Ipad van Ma Koch(82 jaar) om fotos te bekijken en onze site te lezen. Later gingen we nog naar de golfbaan van Wils broer en reden we door het natuurgebied van Uden waar Pa en Ma Koch iedere dag een wandeling van een uur maakte. Op de terugweg namen we nog een restaurant bij Elsendorp waar we heerlijk gegeten hebben en waren we om 20.30 uur in de Grashoek, nog een kop koffie en weer vertellen... Wil en Annemarie gingen naar huis en Peter voor de televisie.... ja en toen viel hij in slaap!! Niks gek, hij was er zo moe van geworden... zoveel had hij moeten praten en zoveel had hij gezien.... en de hele dag geen rustmoment!! Wat een SUPER dag!!!
En vanmorgen nog naar Tinekes verjaardag, hadden we over zitten dubben of we dat vandaag wel zouden doen... maar hij was weer redelijk fit na een goede nachtrust en hij wilde beslist mee naar Tineke. En daar was het ook weer heel gezellig, op de terugweg concludeerden we dat het ondanks de ijzige kou een echte SUPERWEEK was geweest!!KLASSE!!!

ALS IK ZIE WELKE GEVOLGEN KLEINE DINGEN HEBBEN
DENK IK WEL EENS.....
ER BESTAAN HELEMAAL GEEN KLEINE DINGEN

Veel liefs Marlies

• 17 Maart 2013 - 16:26

Brigitta:

Hallo Peter en Marlies,
    Wat leuk om te lezen weer allemaal en fijn dat de eerste iPadles al goed bevallen is.
    Het is voor iedereen wennen en nieuw, ook voor de begeleiders! Maar we gaan allemaal ons best doen. Fijne week gewenst en tot donderdag.
    Groet, Brigitta (en ik schrijf dit nu met mijn iPad)

• 18 Maart 2013 - 08:27

Hein Oet Wieërt:

Ondanks dat je het verslag de naam IJSKOUD hebt gegeven was het weer hartverwarmend om te lezen. En wat sluit je spreuk mooi aan op je verhaal. Ik kan mij zeer goed voorstellen dat die telefoon opnemen een enorme en groot ding voor jullie is. Ik heb dat zelf namelijk ook.
    Maakt er een fijne en hopelijk ook letterlijk een warmere week van

• 18 Maart 2013 - 10:17

Loes:

Hallo Marlies en Peter
    Wat een gezellig weekje,super om te lezen,zo begint de maandag wel heel gezellig met jullie wekelijks verslag,leuk hoor peter met de ipad,ik weet zeker dat het een succes wordt.
    Veel groetjes aan iedereen loes

• 20 Maart 2013 - 10:26

Christel: